El candidat a l’alcaldia de Compromís per Xilxes, és entrevistat amb profunditat. 

Sergi Alejos és xilxer de naixement de 41 anys, ha estudiat BUP a Nules, Tècnic especialista en Informàtica a Castelló, també són varis els estudis començats i no acabats, alguns per tenir fills i altres per dedicar el temps a la lluita contra el fracking, i ha treballat en una gran empresa a Castelló durant 16 anys com Analista de Costos. En Iniciativa i en Compromís a més de ser membre del Consell General de Compromís, ha sigut Secretari de Comunicació a la Comarcal de Maestrat i Els Ports i coordinador de Sectorials i Política Municipal a Compromís per Vinaròs.

I és la persona en la qual el col·lectiu de Compromís per Xilxes ha optat per encapçalar la candidatura municipal.

 

1-     Per què es presenta Sergi Alejos com candidat a Xilxes i per què es presenta Compromís a Xilxes?.

Quan una persona decideix involucrar-se en una transformació social per a la millora de la qualitat de vida de les persones i ho fa des de la política, ja d’entrada ha d’assumir que això pot implicar un posicionament públic. Dit això, el decidir presentar-me a l’assemblea de Compromís per Xilxes com a candidat s’ha degut a que m’estimula i il·lusiona molt poder defendre dins de les institucions tot allò en el que crec i que porte tants anys defenent. És el meu poble d’origen, i tornar a ell sense involucrar-me, seria contrari a la meva forma d’entendre la vida.

 

A Xilxes hi havia una massa crítica latent, així com afiliats i simpatitzants de Compromís, farts de la manera de gestionar-se l’ajuntament, però al mateix temps amb ganes de treballar i proposar. Tot i ser un col·lectiu nou, moltes de les persones que el composem, tenim experiència a l’hora de crear propostes i moltes d’elles ja portem anys demostrant-lo, tant des de la política com des d’altres àmbits. Estic convençut que desprès de les eleccions podrem demostrar d’una manera inequívoca la nostra forma de fer una política inclusiva i que realment serveixi per a resoldre els problemes de les persones.

 

2-     Què creus que aporta Compromís que no aporten la resta d’opcions amb representació al municipi?

Pensem que ja va sent hora de tancar una molt llarga etapa en la que ha quedat demostrat que els ajuntaments viuen a esquenes de les necessitats de les persones, una etapa en la que sembla que ha estat tot en venda, inclús la dignitat, i una etapa en la que l’oposició als ajuntaments es conformava amb esperar temps millors. Anem a ser crítics, molt crítics, però sempre d’una manera constructiva, amb propostes i amb il·lusió.

 

Pensem governar amb total transparència i amb els peus a terra. Està molt bé denunciar, però si aquestes denúncies o queixes no van acompanyades de propostes serioses, de res serveixen; i ací Compromís tenim molt a dir i a proposar. Ens devem als valencians i valencianes, o en aquest cas ja més concret als xilxers i xilxeres, i exigirem tot el que considerem que li pertoca al municipi davant de totes les administracions.

 

3-     Véns del moviment ecologista i eres una de les persones més destacades en aquest àmbit dins d’Iniciativa i de Compromís, com penses que tenen cabuda eixes idees dins de l’àmbit d’un municipi com és Xilxes?

Xilxes ha sigut severament castigat amb un desenvolupament urbanístic molt poc planificat, però tot i això, les possibilitats d’aplicar polítiques sostenibles encara tenen cabuda. De fet, una protecció adequada dels valors mediambientals del municipi, pot servir per a dinamitzar i desestacionalitzar el turisme. Però no és l’únic que es pot dur a terme en aquest àmbit ecologista, tenim molts altres fronts com són la gestió dels residus, gestió de l’aigua, mobilitat, control i protecció de la contaminació, recuperació de la marjal, etc. Cal dir que alguns d’aquestos àmbits poden ser fonts d’ingressos per al poble.

A nivell personal, tindre l’oportunitat de poder dur a terme en el meu poble tot allò que estic defensant i reivindicant des de ja fa dècades, em resulta molt il·lusionant.

4-     A banda d’eixos aspectes, què proposaries per a sectors vitals per al municipi com són el turisme i l’agricultura?

El turisme actual està molt vinculat a la platja provocant que molts mesos a l’any siga un sector amb molt poca activitat. El trencar amb aquesta estacionalització del sector turístic deu venir donada per un augment de l’oferta turística que ens faci arribar a més potencials segments. El turisme vinculat amb el medi ambient pot generar un augment de turistes que mantinguen viu aquest sector la major quantitat de mesos possibles. Tenim una marjal, aprofitem-la.

No es pot entendre que un sector com és l’agricultura, que és bàsic, estiga abandonat com ho està actualment. Mig terme municipal deixat a perdre, i l’altre mig en moltes ocasions vivint de les assegurances. Això no marxa bé. Mantindre viu el territori és mantindre viu el poble. No podem deixar abandonats a la seua sort als agricultors i agricultores, no ens ho podem permetre.

Les propostes en aquest sentit han d’anar encaminades a recuperar l’ús agrícola. Plans ben estructurats que vinculen la formació, el cooperativisme, l’agricultura ecològica, diversificació, valor afegit, l’obertura de mercats, creació de marques que afavorisquen la posada en valor de l’agricultura de Xilxes i el foment del consum de proximitat, són algunes de les línies per a definir i treballar.

Tampoc hem de deixar enrere el sector industrial. Les competències municipals també existeixen en aquest sector econòmic, i òbviament tenim propostes al respecte, tot i que hem de ser conscients que el seu pes al municipi és prou marginal. Sempre hem de tenir els peus a terra i ací s’ha de treballar d’una altra manera, però per descomptat que podem i devem potenciar aquest sector per a que es puga desenvolupar d’una manera sostenible i respectuosa amb el territori i la resta de sectors productius.

 

5-     Viu Xilxes dues realitats diferents en la mar i en el poble?

I tant que són realitats diferents. Abans la mar (així li dèiem a la platja) era principalment un nucli de segones residències de gent del poble. Després amb la bombolla urbanística, s’ha convertit en segones residències de moltíssims turistes. Però hi han coses en les que no hem avançat el més mínim, com en els vials de comunicació entre els dos nuclis urbans o en el transport públic. Els veïns i veïnes que viuen de manera continuada a la mar, cada vegada és superior, però tal i com s’ha dissenyat, els va a ser més difícil tenir tots els serveis que deurien; els quals són prou deficients durant la resta de l’any. Així que viure a la mar no està exempt de dificultats.

El poble, que és on viu la majoria de gent, aleshores, és el nucli que compta amb la major parts dels serveis de que disposa, així com una major connexió gràcies al rodalia. En canvi, la mar, només compta amb transport públic durant l’estiu, moment en el que s’habilita una línia d’autobusos que connecten amb la Vall d’Uixó.

 

6-     Penses que es poden aplicar mesures per ampliar la participació i el model de gestió del municipi?

La participació va molt lligada a la transparència, sense la segona, és difícil que funcione la primera. Un exemple que pot evidenciar el nivell de com es permet la participació ciutadana, és el fet de que l’alcalde als plens decideix si eixe dia vol o no donar la paraula al públic assistent. Sembla una ximpleria, però denota que està tot per fer.

Coses tan simples com la gravació i emissió dels plens per internet, regular la participació dels veïns i veïnes al plenari, crear un consell de participació obert i no com el d’ara, o els pressupostos participatius, són alguns dels aspectes que marquen la diferència entre el consistori actual i el que proposem.

7-     A banda de les coses esmentades, què altres coses importants aporta Compromís al seu programa?.

Ací també apareix un element diferenciador amb la resta de formacions polítiques, tenim moltes més competències de les que pensem, i és la nostra obligació dur-les a terme. Temes tan transversals com Participació Ciutadana, Educació, Cultura, Formació de les persones adultes i nouvinguts, entre altres, no poden continuar sent tractats com fins ara. Per què? Doncs perquè fer polítiques d’almoina, no funcionen; són més be un apegat, que ajuda en un moment puntual carències reals de les persones; però que no serveixen per a propiciar els canvis suficients per corregir estes situacions i crear els mecanismes per a evitar que passen. En estes qüestions, des de Compromís també en tenim molt que dir i aportar, hem de construir un canvi de paradigma i model social; hem de dotar-nos de les eines necessàries per a que cap veí quede exclòs de la societat.

 

8-     Sovint el poble del costat es veu com al problema, com el rival, penses que es podrien fer iniciatives conjuntes amb la Vall, La Llosa o Moncofa?

Qui pense que no es poden dur a terme iniciatives conjuntes, no té visió de futur. Sempre han existit interrelacions entre municipis veïns, i actualment són encara molt més importants, ja que propostes municipals de mitjana o gran envergadura tenen repercussió directa als municipis costaners. Si en fem un bon ús i planifiquem de manera coordinada, les probabilitats d’èxit es multipliquen. Tenim en comú moltes problemàtiques, necessitats i objectius; aleshores un plantejament col·lectiu en segons quines coses i sense perdre la personalitat de cada poble, és i ha de ser profitós.

El transport públic és un element de cohesió entre municipis, i entre la Vall d’Uixó i Xilxes, fa anys que va ser eliminat. Hem de recuperar la mobilitat entre pobles veïns. Aquest transport públic, no només apropa municipis, també facilita l’accés als serveis que per una banda ofereix La Vall d’Uixó i, per una altra els que tenim a Xilxes i com és la platja i la costa. No només és cohesió social, també és econòmica.

En el cas de La Llosa i Moncofa, a més de qüestions com són l’agricultura, la gestió de residus, i altres serveis com les ofertes educatives, tenim característiques més específiques com és el turisme de costa, la marjal o l’horta.

Propostes tan senzilles com la creació de senders que puguen recórrer i connectar els diferents termes municipals, són posades en valor que contribueixen a agermanar pobles, i perquè no, a oferir un producte amb valor afegit i diferenciador als visitants i turistes que vulguen conèixer i gaudir del nostre territori i de la nostra companyia.

 

9-     En cas d’eixir de regidor, alcalde  i en capacitat de decidir a l’ajuntament,  quina seria la primera mesura a adoptar?

Hi han vàries mesures que es poden adoptar en paral·lel, són moltes les urgències, així que hauríem de veure quines prioritats tenen els nostres veïns, sobre tot en àrees com Serveis Social. Tot i així, des del minut zero encarregaria una auditoria de tots els comptes públics, dels contractes que estiguen en vigor i del brutal deute del municipi de vora 7 milions d’euros, o el que és el mateix, 2387 euros per veí, de fet, al ranking de municipis endeutats, dels 8116 municipis de l’estat espanyol ocupem la posició 102; i haurem de veure si és tot legítim o pel contrari alguna part no ens correspon. També haurem de veure si alguna administració ens deu o no diners que són de totes i tots els xilxers i xilxeres. Hem de conèixer de primera mà de quins recursos disposa l’ajuntament ja que la NO transparència dels conters fa que excepte el partit que governa la resta de xilxeres i xilxers no ho tinguem tan clar.

De totes maneres, moltes de les propostes que portem des de Compromís, no requereixen de grans partides pressupostàries i totes estan encaminades a millorar la vida de les persones, així que per descomptat aniríem a cobrir el màxim de deficiències en el menor temps possible. Sempre tenint com a primer objectiu a les persones.

 

10- En cas d’un escenari sense majories absolutes, pactaries amb algun altre partit o deixaries governar a la llista més votada?

D’entrada he de dir que soc el cap visible, però represente un col·lectiu, una manera de fer política en la que les persones són l’eix fonamental de totes les nostres propostes.

El que cap partit tinga majoria absoluta és el millor que li pot passar a Xilxes, i pense que així serà, ens trobarem davant un escenari totalment nou des de fa dècades, i s’haurà de fer una cosa a la que molts no estan acostumats: Dialogar, arribar a consensos i a acords.

En quant a quina és la meua opinió de pactes post-electorals, volem dur a terme polítiques diferents a les que s’han estat aplicant durant dècades, i evidentment, si es dona un escenari plural i aquestes polítiques que rescaten persones tenen cabuda, ens agradaria formar part d’eixe govern, i farem tot el possible per transformar la realitat, ja siga entrant al govern, ja siga arribant a acords puntuals en totes i cadascuna de les propostes que es puguen presentar.